Slimming down the State: ngo’s, weak states en de outsourcing van publieke dienstverlening
Traditioneel zorgt de staat voor de gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting,... Maar omdat vele landen in het Zuiden daarvoor niet de middelen hebben én het neoliberale denkbeeld net wenst dat de staat zich niet bezighoudt met dergelijke dienstverlening, nemen andere actoren steeds meer de plaats van de staat in. Ngo’s zijn zeer actief in de betreffende sectoren en worden gezien als de ideale speler om de functies van de staat over te nemen.
Echter, het gevaar van staatserosie dreigt. Hoe zwakker de staat, hoe meer staatstaken door ngo’s ingevuld zullen worden. Uiteindelijk zal de staat enkel nog de onpopulaire sectoren, zoals belastingen, als de hare kunnen beschouwen. Een afweging tussen de bijdragen van de ngo’s en de uitholling van de staat dringt zich op.
Blogarchief
-
▼
2008
(20)
-
▼
december
(20)
- Zijn NGO’s de nieuwe kolonisten?
- NGO’s en staten, coöperatie binnen een globaal net...
- Toenemende macht van NGO's
- De toenemen macht van ngo's in Bangladesh
- De legitimiteitsvraag van NGO's
- Ngo's en sociale bewegingen
- NGO's en accountability
- NGO's en transparantie
- Seeing like an ngo?
- Concurrentie tussen NGO's
- NGO code of conduct
- Verschuiving van de macht van de Staat naar de NGO's.
- NGO's & juridische omkadering
- NGO's in Nicaragua: Hot For Profit?
- NGO's en internetcensuur
- Partnerschappen tussen de staat en NGO's als oplos...
- ‘In the Service of All Nations? The Role of NGOs i...
- Keeping Africa small
- Commentaar op "Mediatisering van de Filantropie"
- Commentaar op "Identiteit en weerstand in een cons...
-
▼
december
(20)
zondag, december 14, 2008
Ngo's en sociale bewegingen
In dit stuk zal ik de relatie tussen sociale bewegingen en ngo’s bespreken aan de hand van een artikel uit Le Monde diplomatique van september 2008: Bernard Hours, Derrière les évidences humanitaires - Une morale très politique.
De auteur bespreekt de relatie tussen slachtoffers en redders in een wereld van humanitaire interventies. Hij stelt dat er een sterke ongelijkheid is tussen beide. Volgens Bernard Hours worden de slachtoffers van humanitaire rampen “passieve figuranten […] in een emotionele marketing [eigen vertaling]” (Hours, 2008). Ngo’s gaan er volgens Hours ook vanuit dat zij de legitimiteit hebben om zich te bemoeien. Ze gaan uit van een globale civil society, waarin actoren zoals ngo’s zich niet hoeven te verantwoorden wat betreft hun nationaliteit, bronnen of ideologie. Dit leidt er volgens Hours toe dat de humanitaire hulp een “postpolitiek gebeuren [eigen vertaling]” (Hours, 2008) wordt. De lokale en de globale politieke context worden weggegomd in naam de humanitaire hulp. Ook voor het publiek dat de beelden van rampgebieden te zien krijgt op het journaal geldt dit. Politieke analyse of protest worden vervangen door emotionele beelden om de kijker aan te zetten tot donaties. Bernard Hours besluit zijn artikel met de zin: “L’émotion humanitaire produit au mieux de l’indignation. Elle empêche le rébellion.” (Hours, 2008).
Over het depolitiserende effect dat ngo’s kunnen hebben in een land heb ik het al eens eerder gehad. Ik zou daar nu dieper op in willen gaan door de relatie tussen sociale bewegingen en ngo’s te bespreken.
Ngo’s worden beschouwd als een belangrijk deel van civil society en hebben volgens verschillende actoren ook een democratiserend effect op civil society (Jad, 2007, p623). Het werk van ngo’s wordt vaak ook omschreven als het opbouwen van civil society op plaatsen waar die voordien niet bestond of zeer beperkt was. Als verdedigers van mensenrechten en democratische waarden zouden zij een kans bieden voor onderdrukten om hun stem te laten horen. Daarbij wordt wel eens vergeten dat er voor het bestaan van ngo’s al sociale bewegingen bestonden die het ook opnamen voor onderdrukte groepen. Deze sociale bewegingen vormden, met al hun goede en slechte kanten, evengoed een belangrijk deel van de civil society.
Hoewel er raaklijnen bestaan tussen ngo’s en sociale bewegingen zijn er ook belangrijke verschillen. Islah Jad onderzocht de relatie tussen ngo’s en sociale bewegingen in Palestina. Hij beschrijft een “NGOisation” (Jad, 2007, p626) van sociale strijd. Daarbij wordt de sociale strijd getransformeerd naar een project met een plan, tijdstabel en vast budget. De professionalisering binnen ngo’s beperkt daarenboven de deelname aan sociale strijd tot hoger opgeleiden (dit kunnen wij als studenten Conflict & Development vanaf volgend jaar waarschijnlijk aan den lijve ondervinden). In die zin hebben ngo’s eerder een ondemocratisch effect op civil society dan een democratiserend effect. In het geval van Palestina hebben ngo’s zelfs bestaande sociale bewegingen uit de markt geconcurreerd. Hun werking veranderde de basis van legitimiteit op grond van verzet en opoffering naar expertise en professionaliteit. Er werd ook minder gesproken over de algemene sociale, economische en politieke context van de sociale strijd dan over de noden van donoren en ngo’s (Jad, 2007, p628).
Een laatste kritische noot over de depolitiserende werking van ngo’s als afsluiter van mijn blogposts. De depolitiserende beperkt zich dus niet tot de staat, maar laat zich ook gelden in de donorlanden en in de sociale bewegingen van landen waar ngo’s actief zijn.
Bernard Hours (2008) 'Derrière les évidences humanitaires - Une morale très politique', Le Monde diplomatique, september 2008, p21.
Jad, Islah(2007) 'NGOs: between buzzwords and social movements', Development in Practice, 17:4, 622 — 629
1 opmerking:
ik ben rijk geworden met deze geprogrammeerde gehackte pinautomaat
Nadat ik klaar was met studeren, was er geen werk, dus besloot ik een klein bedrijf te beginnen, maar het geld was niet genoeg, ik sloot het bedrijf, het werd erg moeilijk voor mij, ik was het enige kind van mijn ouders en mijn ouders. Ze zijn allebei oud, ze geloven in mijn dagelijkse voeding, op een dag zag ik tijdens het surfen op internet een bericht over hoe deze NIEUWE VERVANGEN ONTVANGEN ATM-KAART een geldautomaat kan hacken en een groot bedrag kan opnemen, dus nam ik contact op met het bedrijf via uw e-mail. Tot mijn grootste verbazing ontving ik de kaart een paar dagen nadat ik een kleine vergoeding voor de kaart had betaald. Deze blanco ATM-kaart is een geweldig en prachtig product. Ik zou nooit geloven dat al deze dingen die ik vandaag heb kunnen worden verworven met deze grote vreugde in mijn hart, daarom breng ik het goede nieuws over ... Het leven is positief en geduldig zijn, in de overtuiging dat grote dingen mogelijk zijn en kan gebeuren in seconden. .. BRAIN HACKERS TECH WORLD heeft mijn leven veranderd ... Godzijdank kun je een e-mail sturen naar VIA (brainhackers@aol.com)
Een reactie posten